PRODUKTY SPOŻYWCZE
♨ Zdrowotne właściwości złotych kulek kaszy jaglanej
Z cudownych właściwości kaszy jaglanej czerpali już nasi przodkowie tysiące lat temu. Choć została nieco zapomniana, powoli wraca do naszej diety, dostarczając organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Regularne jedzenie tego produktu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a co za tym idzie, również na urodę i dobre samopoczucie. Kaszę jaglaną powinny mieć w swojej kuchni przede wszystkim osoby, które:
Kasza jaglana jest świetnym zamiennikiem dla ziemniaków czy makaronu, stanowi pełnowartościowy i smaczny dodatek do wielu posiłków. Jeśli męczy Cię codzienne wymyślanie obiadów, które przypadną do gustu Twoim domownikom i będą wpływać pozytywnie na ich zdrowie, kasza jaglana to produkt, który zawsze powinien być w kuchni, dzięki czemu uratuje Cię w wielu sytuacjach, w których musisz przygotować szybkie i zdrowe danie.
Ponadto, jeśli masz w planach zmienić swoją dietę na zdrowszą i bardziej naturalną, chcesz odżywiać się mądrzej i jednocześnie nie czuć głodu, kasze są najlepszym pomysłem! Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bardzo sycące. Kasza jaglana uchodzi za królową kasz, gdyż bogactwo witamin i minerałów, jakie w sobie posiada, może przyczynić się do wyleczenia wielu chorób i niedomagań organizmu.
♨Co dobroczynnego znajduje się w kaszy jaglanej?
Przejdźmy zatem do głównych właściwości, jakie posiada kasza jaglana:
1. Składniki mineralne:
Kasza jaglana bogata jest w składniki mineralne, które są niezbędne do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Jedząc np. jaglankę, dostarczysz sobie: fosforu, magnezu, żelazu, cynku, miedzi i manganu. Minerały te wpływają na prawidłową pracę wielu narządów w ludzkim ciele.
2. Witaminy:
Dzięki jedzeniu kaszy jaglanej dostarczysz sobie cennych witamin z grupy B: B1, B2 oraz B6. Zawiera ona też kwas foliowy, dlatego zalecana jest dla kobiet w ciąży. Dzięki spożywaniu produktów bogatych w witaminy z grupy B skutecznie zadbasz o układ nerwowy i sprawność intelektualną.
3. Składniki odżywcze:
Kasza jaglana dostarczy Ci sporo energii i uczucia sytości na długo czas. Poza tym jest bogata w zdrowe tłuszcze, zawiera sporo białka i błonnika. Dlatego, między innymi, jest doceniana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Błonnik dba o prawidłową pracę jelit, a białko, między innymi, regeneruje tkanki, komórki i narządy oraz doskonale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.
♨Co zyskamy, wprowadzając kaszę jaglaną do naszej diety?
Korzyści, jakie otrzymamy, wprowadzając kaszę jaglaną do naszej diety są przeogromne. Przede wszystkim:
- Jest doskonałym posiłkiem podczas przeziębienia:
Rozgrzewa i ma właściwości antywirusowe. Pomaga organizmowi w szybszej regeneracji oraz pozbyciu się nadmiaru śluzu. Dużo szybciej zatem pozbędziemy się kataru i kaszlu.
- Obniża poziom stresu, walczy z bezsennością i depresją:
Udowodniono, że kasza jaglana podnosi poziom serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój oraz ogólne samopoczucie. Organizm szybciej się uspokaja i wycisza, co wpływa na lepszą jakość snu.
- Świetna podczas odchudzania:
Kasza jaglana szybko i na długo zaspokaja głód oraz poprawia przemianę materii. Ponadto usuwa toksyny z organizmu i działa odkwaszająco. A co najważniejsze - dzięki kaszy jaglanej będziemy mieć mnóstwo pomysłów na przygotowanie przeróżnych wysokowartościowych dań.
- Skuteczna w profilaktyce antynowotworowej:
Kasza jaglana posiada antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, dlatego jest to świetne pożywienie antynowotworowe. Powinny zainteresować się nią nie tylko osoby, które już chorują, ale też takie, które wolą zapobiegać niż leczyć. Kasza zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, jest również zalecana jako posiłek pooperacyjny ze względu na to, że jest lekkostrawna.
- Idealna dla bezglutenowców:
Kasza jaglana nie posiada glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób, które nie mogą spożywać glutenu lub z jakichś powodów nie chcą, aby był on obecny w codziennej diecie.
- Doskonała dla dzieci:
Warto wprowadzić kaszę jaglaną do diety dzieci. Jest ona jedną z nielicznych kasz, którą można wprowadzić już na samym początku rozszerzania diety niemowląt. Nie powoduje alergii, nie podrażni brzuszka i zapewni uczucie sytości. Jej neutralny smak z pewnością przypadnie do gustu wielu maluchom.
♨Jaka kasza jaglana jest najlepsza, jak ją prawidłowo przechowywać i przyrządzać?
Z pewnością najlepiej wybierać kaszę jaglaną prosto od producenta. Mamy wówczas pewność, że proces produkcji jest kontrolowany na każdym etapie. Ważne by surowiec, z jakiego kasza jest produkowana, był wysokiej jakości oraz by był odpowiednio przechowywany. Ponadto, kasza powinna być wolna od GMO i innych substancji szkodliwych. Wybierajmy zatem kasze ekologiczne, od sprawdzonych, doświadczonych producentów.
Jeśli już dokonaliśmy wyboru idealnej kaszy jaglanej, pamiętajmy, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, czyli chłodnym, zacienionym, suchym miejscu oraz szczelnie zamkniętą, najlepiej przesypać do zamykanego pojemnika.
Najważniejszą zasadą podczas przystąpienia do gotowania kaszy jaglanej, jest jej uprzednie przelanie wodą, najlepiej gorącą, dzięki czemu kasza po ugotowaniu nie będzie gorzka. Jeśli mamy czas i chęci, możemy również zalać kaszę zimną wodą i zostawić ją do namoczenia na całą noc. Po takiej kąpieli wodnej należy złote kulki wypłukać w czystej wodzie.
Kaszę możemy ugotować na sypko lub tak, by była klejąca, dlatego w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, gotujemy ją od 20 do 40 minut. Najlepiej spojrzeć na instrukcję zawartą na opakowaniu. Co warto podkreślić, to fakt, że kasza jaglana wspaniale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Można zatem dosypać odrobinę soli lub cukru podczas gotowania, a także niewielką ilość masła lub mleka.
♨Pyszne, pełnowartościowe dania z użyciem kaszy jaglanej
Tak, jak zostało to wspomniane wyżej, kasza jaglana smakuje zarówno na słono, jak i na słodko, dlatego warto przyrządzić oba rodzaje posiłków i przekonać się, które z dań stanie się regularnym posiłkiem w diecie:
Na słono:
Na słodko:
Poza tym, z kaszy jaglanej możemy zrobić także:
Jak widać, propozycji jest sporo, warto zatem zasilić szafki i spiżarnię kaszą jaglaną oraz poeksperymentować z nowymi smakami. Gwarantujemy, że produkt ten zostanie w kuchni już na zawsze. Co ważne, jest on odpowiedni dla każdego - zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, a także dla osób starszych.