PRODUKTY SPOŻYWCZE
♨ Zdrowotne właściwości grochu łuskanego
Groch znany i ceniony jest już od bardzo dawna. To prawdopodobnie najstarsza uprawiana roślina z rodziny strączkowych. Nie tylko dobrze smakuje, ale też dostarcza cennych składników odżywczych, dzięki czemu zapobiega wielu chorobom. Mimo iż na stołach gości już od wielu lat, to cały czas jest poddawany badaniom, dzięki czemu wciąż potwierdza się jego niesamowity wpływ na ludzki organizm.
Bardzo popularny stał się groch łuskany, czyli tak zwane połówki, z których powstaje wiele smacznych dań. Komu jedzenie grochu dostarczy korzyści? Z pewnością każdy powinien spróbować włączyć go do diety, by poznać jego pozytywny wpływ na zdrowie, jednak szczególnie groch łuskany polecany jest:
Roślinę tę możemy zakupić w postaci całych kuleczek, jak i w postaci połówek, czyli grochu łuskanego. Oba rodzaje posiadają wiele składników odżywczych i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Groch, podobnie jak fasola, bób, czy soczewica, należy do rodziny bobowatych. Ciekawostką jest, że groch był niegdyś używany jako środek antykoncepcyjny, dlatego dziś nie zaleca się spożywanie go przez osoby starające się o dziecko.
♨Co dobroczynnego znajduje się w grochu łuskanym?
Grochem zachwycali się już medycy w dawnych czasach, był doskonale znany w Azji, Europie, jak i Afryce. Stanowił świetny posiłek dla osób, które chciały zregenerować się po ciężkiej chorobie i różnych zabiegach. Dziś, groch łuskany, jak i cały króluje na polskich stołach, skutecznie dostarczając witamin i minerałów oraz wielu innych cennych składników. Co znajdziemy w grochu łuskanym? Przede wszystkim:
1. Witaminy:
Witaminę A, która znana jest z cudownego wpływu na narząd wzorku, witaminy z grupy B: B1, B2,B3, B6 B9, które działają pozytywnie na układ nerwowy, a także są pomocne w zwalczaniu depresji stanów lękowych. Witaminy C, E i K niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Minerały:
Żelazo, które niweluje uczucie zmęczenia, wapń dla mocnych i zdrowych kości i zębów, fosfor, który świetnie współdziała z wapniem, potas, który kontroluje pracę mięśni i bierze udział w budowie aminokwasów i białek, mangan, dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i lepszej sprawności seksualnej, jod regulujący pracę tarczycy oraz miedź, która przyczynia się do wchłaniania żelaza, wpływa pozytywnie na kości, naczynia krwionośne i nerwy.
3. Białko:
Podstawowy budulec masy mięśniowej dba o kości i wchodzi w skład płynów ustrojowych. Ponadto, zalecany jest osobom uprawiającym sport oraz wegetarianom.
4. Błonnik:
Dzięki niemu dbamy o jelita, a jak wiadomo, są one odpowiedzialne za ogólny stan całego organizmu. By zadbać o prawidłowe funkcjonowanie jelit, musimy dostarczać sobie z codzienną dietą, błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także chroni przed groźnymi nowotworami jelita grubego i okrężnicy.
♨Co zyskamy, wprowadzając groch łuskany do naszej diety?
Mając groch łuskany zawsze pod ręką, możemy serwować pyszne, zdrowe posiłki, które, między innymi:
- Pozytywnie wpływają na układ krążenia:
Dania z grochem łuskanym obniżają poziom cholesterolu we krwi i nadciśnienie tętnicze, dzięki czemu chronią przed chorobami układu krążenia, miażdżycą, chorobą wieńcową, a także udarem i zawałem. Powinny wprowadzić go do diety także osoby z anemią, gdyż przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych.
- Mają działanie przeciwnowotworowe:
Groch z tego względu, że posiada sporo błonnika, ma bardzo dobry wpływ na jelita, usprawniając ich pracę, co chroni przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Ma też dobry wpływ podczas leczenia raka piersi, trzustki, prostaty, płuc czy nawet podczas białaczki.
- Posiadają niski indeks glikemiczny:
Z tego względu, mogą spożywać go osoby cierpiące na cukrzycę. Po spożyciu grochu łuskanego nie następuje nagły wyrzut insuliny.
- Sprzyjają odchudzaniu:
Groch, tak jak zostało to wspomniane wyżej, usprawnia pracę jelit, a co za tym idzie, wpływa na lepsze trawienie i szybszy metabolizm. Ponadto, groch łuskany jest bardzo sycący, dzięki czemu czas między kolejnymi posiłkami się wydłuża.
♨Jak wybierać groch łuskany, gdzie przechowywać oraz jak gotować?
Groch łuskany najlepiej nabywać prosto od firmy, która zajmuje się jego produkcją. Dzięki temu mamy pewność, że będzie on bogaty w składniki odżywcze i zachowa swoje wszelkie walory smakowe. Groch łuskany najlepiej przechowywać w miejscu, które nie jest narażone na działanie promieni słonecznych, które jest suche i chłodne. Trzymać w zamkniętych pojemniczkach.
Jak każdy inny produkt spożywczy, również groch łuskany należy przygotowywać zgodnie z instrukcją podaną przez producenta. Jeśli mamy groch cały, należy przed gotowaniem, namoczyć go w wodzie najlepiej przez całą noc. Przy grochu łuskanym, natomiast, nie ma takiej potrzeby, jednak dobrze jest przelać go wodą. Gotowanie trwa ok. 40 minut, najlepiej sprawdzać widelcem i jeśli się rozpada, jest gotowy do spożycia.
♨Najpopularniejsze dania z użyciem grochu łuskanego
Dań z użyciem grochu łuskanego jest sporo, jednak najpopularniejsze z nich to:
Ponadto, z powodzeniem można użyć grochu łuskanego do:
Jest to produkt spożywczy, który każda gospodyni domowa powinna mieć w swojej kuchni. Należy jednak umiejętnie do niego podchodzić, gdyż może być ciężkostrawny, powodować wzdęcia i gazy. Odpowiednie gotowanie grochu, skutecznie wyeliminuje te "niedoskonałości".