PRODUKTY SPOŻYWCZE
♨ Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną produkuje się z gryki, najpierw odbywa się łuskanie ziaren, a następnie prażenie, jeśli chcemy uzyskać kaszę gryczaną paloną. W efekcie otrzymujemy pełnowartościowy, smaczny produkt spożywczy, który świetnie wpasowuje się w zdrową, zbilansowaną dietę. Kasza gryczana to pseudozboże, które nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna dla osób chorujących na celiakię lub które z własnego wyboru, nie chcą spożywać glutenu.
Króluje na polskich, jak i zagranicznych stołach już od wielu lat, gdyż jest nie tylko smaczna i bogata w witaminy i składniki mineralne, ale też wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu. Jest łatwo dostępna oraz stosunkowo nie droga, a dania, jakie można przygotować z użyciem kaszy gryczanej, zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kto powinien włączyć kaszę gryczaną do swojej diety? Przede wszystkim:
Kasza gryczana stanowi świetny dodatek do obiadów. Doskonale smakuje z warzywami, jak i można przyrządzić z niej wiele innych pysznych i sycących dań. Możemy zdecydować się na kaszę gryczaną białą niepaloną, jak i ciemną, prażoną. Różnią się nieco smakiem, jak i ilością wartości odżywczych, jednak obie są cenne i warto wprowadzić je do swojej diety.
Kasza niepalona, biała, z tego względu, że nie jest poddawana paleniu, uchodzi za zdrowszą, zawiera więcej minerałów i witamin, a także cennych antyoksydantów. Ma nieco delikatniejszy smak. Kasza gryczana ciemna, palona, posiada z kolei, mocniejszy, bardziej charakterystyczny smak, lekko orzechowy, można zatem z powodzeniem łączyć oba rodzaje kasz, a z pewnością smak dania będzie ciekawszy, a posiłek wartościowszy.
♨Co znajdziemy w kaszy gryczanej?
Kasza gryczana dostarcza organizmowi następujących składników:
♨Co zyskamy, wprowadzając kaszę gryczaną do naszej diety?
Kasza gryczana zalecana jest przez wielu specjalistów, w tym dietetyków, gdyż jest niskokaloryczna i na długo zaspokaja apetyt. Główne korzyści płynące ze spożywania kaszy gryczanej to:
- Wspomaganie pracy jelit:
Jak wiadomo, to jelita decydują o ogólnej kondycji całego organizmu, dlatego, by mogły funkcjonować prawidłowo, należy jeść pokarmy bogate w błonnik, czyli, między innymi kaszę gryczaną. Pobudza ona perystaltykę jelit oraz ma zdolność wiązania kwasów żółciowych i wody.
- Zapobieganie zawałom serca i żylakom:
Kasza gryczana wspomaga układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na serce oraz pracę żył.
- Odkwaszanie organizmu:
Dzisiejsza dieta może prowadzić do zakwaszania organizmu i aby uniknąć tego zjawiska, do diety warto wprowadzić kaszę gryczaną, która zapobiega zakwaszaniu organizmu i ma ogólne właściwości prozdrowotne.
- Idealna dla osób na diecie redukcyjnej:
Kasza gryczana jest niskokaloryczna, a do tego bardzo sycąca, dlatego powinny włączyć ją do jadłospisu, osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, jednocześnie nie głodząc się i dostarczać wielu cennych składników odżywczych.
- Zalecana przy anemii i obfitych miesiączkach:
Dzięki temu, że kasza gryczana posiada sporo witaminy E, kwasu foliowego i żelaza, zalecana jest osobom borykającym się z anemią oraz kobietom z obfitymi miesiączkami.
- Opóźnianie procesów starzenia:
Kasza gryczana jest skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia, sprawia, że czujemy się i wyglądamy młodziej, a skóra nabiera blasku i sprężystości. Wspaniale wpływa też na włosy i paznokcie.
- Zapobieganie wielu chorobom:
Jedzenie kaszy gryczanej jest świetnym działaniem profilaktycznym przeciwko wielu chorobom takim jak: nowotwory, choroby neurologiczne oraz naczyniowo-sercowe.
- Wzmacnianie systemu odpornościowego:
Kasza gryczana zawiera także antyutleniacze, które wspomagają ogólną pracę systemu odpornościowego.
Wprowadzając kaszę gryczaną do diety, szybko zauważymy pozytywne rezultaty, które przyczynią się nie tylko do wzrostu energii, lepszej pracy całego organizmu, jak i poprawy ogólnej kondycji włosów, skóry i paznokci, ale zyskamy również produkt, dzięki któremu przygotowanie szybkiego, zdrowego i pysznego posiłku nie będzie stanowiło żadnego problemu.
♨Jak wybierać kaszę gryczaną, gdzie ją przechowywać i jak prawidłowo gotować?
Kaszę gryczaną najlepiej kupować prosto od producenta. Dzięki temu mamy pewność, że nabywamy najlepszy jakościowo produkt spożywczy. Należy zwrócić uwagę, czy jest ona ekologiczna i przygotowywana w taki sposób, by nie utraciła cennych wartości odżywczych. Dlatego też, po kaszę gryczaną warto udać się do doświadczonego i sprawdzonego producenta.
Kaszę przed gotowaniem nie trzeba moczyć ani przelewać wodą. Należy włożyć ją do gotującej się wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie wchłonie wodę, ok. 15-20 minut. Wrzątek można lekko osolić. Najlepiej przeczytać sposób przyrządzania zawarty na opakowaniu. Jest świetna do zup, dlatego z powodzeniem można ją wrzucić bezpośrednio do wywaru mięsnego lub warzywnego. Należy pilnować, by nie doszło do rozgotowania kaszy gryczanej, będzie wówczas papkowata i niesmaczna.
Aby była w postaci sypkiej, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji wody i kaszy, o czym należy przeczytać na opakowaniu. Ponadto można dodać do wody odrobinę oleju, co zapobiegnie sklejaniu się ziarenek.
♨Pyszne, pełnowartościowe dania z wykorzystaniem kaszy gryczanej
Kasza gryczana, jeśli jest odpowiednio przyrządzona i doprawiona, zasmakuje każdemu. Jakie dania są warte uwagi? Koniecznie wypróbuj poniższe potrawy, w których króluje kasza gryczana:
Kasza gryczana jest na tyle wszechstronna, że zalecana jest zarówno osobom, które chcą schudnąć, jak i sportowcom w celu dostarczenia sobie energii i zdrowych, łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ponadto, pokochają ją dzieci oraz osoby starsze. Można łączyć ją z wieloma innymi składnikami, daje mnóstwo możliwości na przygotowanie posiłku, który będzie zdrowy i smaczny.