PRODUKTY SPOŻYWCZE
♨ Zdrowotne właściwości kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna może z powodzeniem zastępować ziemniaki, czy makaron, dzięki czemu stanie się świetnym dodatkiem do obiadów, który będzie nie tylko smaczny, ale też bogaty w wiele wartości odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Kiedyś kasza jęczmienna królowała na stołach naszych babć, była często wykorzystywana w kuchni i doskonale znane były jej zdrowotne właściwości. Warto zatem, by na nowo znalazła się w jadłospisie, a z pewnością pomoże nam w wielu dolegliwościach i niedoborach. Kto szczególnie powinien zainteresować się spożywaniem kaszy jęczmiennej? Przede wszystkim:
UWAGA! Kasza jęczmienna zawiera gluten, dlatego nie jest wskazana dla osób chorych na celiakię.
Kasza jęczmienna posiada delikatny smak, jest łatwo przyswajalna przez organizm i bardzo sycąca. Stanowi składnik wielu dań, mogą spożywać go zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Kaszę produkuje się z ziaren jęczmienia, a dzięki temu, że nie potrzebują one skomplikowanej obróbki termicznej, jęczmień zachowuje swoje cenne walory odżywcze, dostarczając organizmowi wiele dobrych składników, wpływających pozytywnie na zachowanie zdrowia oraz urody.
♨Co dobroczynnego znajduje się w kaszy jęczmiennej?
Kasza jęczmienna uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz i z pewnością jest warta wprowadzenia do codziennej diety. Wpływa korzystnie na organizm ludzki zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, ponieważ zawiera:
1. Sporą ilość błonnika:
Błonnik, czyli niezastąpiony składnik wpływający rewelacyjnie na pracę jelit. Jest pomocny w zaparciach i innych dolegliwościach trawiennych. Kasza jaglana to królowa kasz, która zawiera sporo cennego, wysokowartościowego błonnika, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni.
2. Cenne witaminy:
Przede wszystkim kasza jęczmienna to bogactwo witamin z grupy B, jak: B1, B2 i B6, za które podziękuje Wam układ nerwowy i immunologiczny. Ponadto, znajdziemy w niej także witaminy A, E i K, czyli wsparcie dla oczu, kości i zębów oraz ochronę przed wolnymi rodnikami. To też spora dawka witamin młodości.
3. Niezbędne składniki mineralne:
Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej, dostarczy nam: krzemu, magnezu, manganu, selenu, cynku, miedzi, wapnia, jak i żelaza. Pamiętajmy, że bez składników mineralnych, organizm nie będzie w stanie funkcjonować prawidłowo, dlatego warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w minerały, jak np. kaszę jęczmienną.
4. Węglowodany:
Węglowodany to przede wszystkim dostarczanie organizmowi paliwa, czyli energii na cały dzień. Jeśli odczuwamy zmęczenie, warto jest zjeść posiłek bogaty w węglowodany, dzięki któremu nabierzemy siły i chęci do działania. Może zatem skusimy się na kaszę jęczmienną z warzywami?
♨Co zyskamy, wprowadzając kaszę jęczmienną do naszej diety?
Przede wszystkim, kasza jęczmienna pasuje do wielu dań, dlatego z pewnością zyskamy smaczny dodatek do obiadów, który pokochają również dzieci. Szczególnie powinna ona znaleźć się na naszych stołach, jeśli:
- Mamy problemy z układem trawiennym lub chcemy ich uniknąć:
To za sprawą, wyżej wspomnianego błonnika, który chroni i dba o jelita, zapobiegając wielu chorobom, w tym groźnym nowotworom. Błonnik przede wszystkim niweluje zaparcia, likwidując zalegające złogi na ściankach jelita grubego.
- Jesteśmy na diecie:
Wszelkie kasze, w tym kasza jęczmienna, szybko niwelują głód i zapewniają uczucie sytości. Warto zatem, aby były dodatkiem w diecie osób, które chcą szybko pozbyć się zbędnych kilogramów i zadbać o piękną, zdrową sylwetkę. Jęczmień dodaje też energii, dlatego jest wskazany dla osób, które intensywnie ćwiczą.
- Chcemy zadbać o wygląd zewnętrzny:
Kasza jęczmienna zawiera cenne składniki, które korzystnie wpływają na wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci. Jeśli więc chcesz zadbać o swoją urodę, nie tylko stosując kosmetyki, ale też odżywiając skórę od wewnątrz, kasza jęczmienna powinna koniecznie znaleźć się w Twojej kuchni.
- Chcemy zapobiegać nowotworom:
Z chorobami cywilizacyjnymi, jakimi są, między innymi, nowotwory należy walczyć, stosując odpowiednią dietę. Kasza jęczmienna to produkt, który dostarcza wielu składników odżywczych, witamin i minerałów zapobiegających nowotworom lub wspomagających walkę z nimi. Jeśli jesteś w grupie ryzyka, koniecznie włącz kaszę jęczmienną do swojej diety.
- Mamy problemy z cholesterolem:
To również działanie błonnika, który znajduje się w kaszy jęczmiennej.
- Uczymy się, chcemy poprawić pamięć i koncentrację:
Kasza jęczmienna zawiera cholinę, czyli witaminę B4 - wpływa ona doskonale na procesy pamięciowe, jest zatem wskazana dla uczniów, studentów oraz osób wykonujących pracę umysłową. Idealnie wpasuje się także w dietę dzieci oraz osób starszych.
♨Gdzie dokonać zakupu kaszy jęczmiennej, jak ją przechowywać i jak prawidłowo gotować?
Najlepsze i najrozsądniejsze nabywanie kaszy jęczmiennej powinno odbywać się prosto od producenta. Doświadczony producent doskonale wie jaki surowiec jest najlepszy oraz jak obchodzić się jęczmieniem, by zachował swoje cenne właściwości odżywcze. Jeśli już dokonamy wyboru odpowiedniej ekologicznej kaszy jęczmiennej, pamiętajmy, aby przechowywać ją w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepiej i dla lepszej wygodny użytkowania, przesypać kaszę do szczelnie zamykanego pojemniczka szklanego.
Gotowanie kaszy jęczmiennej rozpocznijmy od przelania ją ciepłą wodą, następnie wrzucenia do wrzącej wody, jednak należy pilnować, aby wody nie było zbyt dużo. Niech kasza wchłonie cały płyn, wówczas zachowa wszelkie składniki odżywcze. Wodę na kaszę lekko osolić i gotować ok. 20minut na wolnym ogniu. Przed przystąpieniem do gotowania kaszy jęczmiennej, warto zerknąć na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu.
♨Dania z kaszą jęczmienną, które pokocha cała rodzina
Kasza jęczmienna świetnie pasuje do wielu dań, zarówno do sosów, sałatek, jak i zup. Jest to produkt, który możesz dodać do:
Ponadto, możesz zrobić z jej użyciem:
Warto prześledzić książki kucharskie lub Internet w poszukiwaniu inspiracji, gdyż kasza jęczmienna ma delikatny smak i naprawdę może być świetnym dodatkiem do wielu dań. Może być smacznym zastępstwem ziemniaków lub ryżu. Zupa dzięki niej stanie się gęstsza i bardziej sycąca. Możesz eksperymentować z nowymi smakami sałatek czy pierogów.
Mało tego, kasza jęczmienna wspaniale smakuje z owocami morza oraz z rybami. Po ugotowaniu kaszę możesz przetrzymywać w lodówce do 2-3 dni. Może zatem stanowić idealny posiłek do pracy lub do szkoły. Jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Nasze babcie nie wyobrażały sobie kuchni bez kaszy jęczmiennej, jeśli masz taką możliwość, spytaj dlaczego, a z pewnością otrzymasz garść solidnych i wiarygodnych informacji w tej dziedzinie.