Gorczyca biała
Nasiona gorczycy białej wchodzą w skład musztardy. Nasiona zawierają też flawonoidy i związki siarkowe, śluzy, białka itd. Gorczycę wykorzystywano w najstarszych kulturach Azji i Europy przed wieloma tysiącami lat. W Rzymie sporządzano z niej musztardę a wiekach średnich rozpowszechniła się w Europie. W medycynie ludowej używano jej do leczenia chorób. Gorczyca służy do wyrobu musztardy oraz jest stosowana jako przyprawa do wędlin, mięs, konserw, marynat i pikli.
Właściwości lecznicze gorczycy białej:
- wspomaga trawienie,
- pomocna przy odchudzaniu – pęcznieje w żołądku, dając tym samym uczucie sytości na długi czas,
- wzmacnia system odpornościowy,
- okłady z gorczycy na klatkę piersiową pomagają przy atakach astmy,
- zapobiega ospałości oraz depresji,
- zwalcza niestrawność, wzdęcia i nadkwasotę,
- pomocna przy zwalczaniu choroby stawów i bólów mięśni.