Soczewica zielona
(7,70 zł kg)
Soczewica zielona dzięki swoim właściwościom i wszechstronnemu zastosowaniu jest niezwykle cenionym składnikiem zarówno w branży spożywczej jak i przemysłowej. Dzięki jej chrupiącej konsystencji i bogactwu składników odżywczych jest szeroko wykorzystywana jako składnik wielu potraw przez osoby dbające o zdrową i zrównoważoną dietę. Dodatkowo może być ona wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, dzięki swoim właściwościom pielęgnacyjnym dla skóry i włosów oraz potencjałowi zdrowotnemu.
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniża ciśnienie krwi. Zawiera potas i niezbędny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Istnieje kilka rodzajów soczewicy, które pod względem kaloryczności i zawartości składników odżywczych nieznacznie różnią się od siebie. Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego.